Bioasekuracja: groźna choroba trzody chlewnej

O ptasiej grypie słyszeli wszyscy. Nadal istnieje i zbiera swoje żniwo. O chorobie szalonych krów też było głośno, na szczęście sytuacja zdaje się być opanowana. Od czasu do czasu wybucha pryszczyca, ale to też już nie taki problem. Teraz, z Afryki, została przywleczona choroba nierogacizny pod nazwą Afrykański Pomór Świń. Sprawdź, co to za choroba oraz w jaki sposób można jej przewicdziałać.

Afrykański Pomór Świń

Cóż to za choroba? Otóż jest to – jak czytamy w encyklopedii “wirusowa, posocznicowa choroba świń o przebiegu ostrym lub przewlekłym. Cechą charakterystyczną jest bardzo silna wybroczynowość. Występuje głównie w Afryce.” Choroba ta jest groźną chorobą zakaźną. Wirus jest bardzo odporny na wysoką temperaturę, nawet krótkie gotowanie a także na wędzenie. W stanie zamrożonym może przetrwać nawet pół roku. Niszczy go roztwór formaliny lecz dopiero po kilku dniach. Chorują na nią świnie domowe i dziki. Śmiertelność u zwierząt jest prawie stuprocentowa, chociaż dzik, który przeżyje pozostaje nosicielem. Choroby tej się nie leczy, gdyż nie ma lekarstwa, a zwlekanie w radykalnym działaniu grozi rozprzestrzenianiem się wirusa. Jedyną skuteczną metodą jest zapobieganie przeniknięcia wirusa do stada. Zwierzęta chore i z podejrzeniem choroby są natychmiast likwidowane. Do krajów wolnych od tej choroby jest bezwzględny zakaz przywozu mięsa z krajów, w których wykryto ASF. W Polsce wykryto przypadki choroby u dzików, które najprawdopodobniej przywędrowały z Białorusi gdzie kilka lat temu choroba została rozpoznana.
Bioasekuracja jest wykorzystywana, aby zapobiec dotarciu wirusa w głąb kraju.

Termin bioasekuracja

Bioasekuracja to najwyższy stopień zabezpieczenia obór i chlewni przed wniknięciem wirusa. Należy bezwzględnie stosować się do ścisłego regulaminu.
Główne zasady to: należy założyć odpowiednie ogrodzenie, zamykać furtki i bramy, przy wjeździe do gospodarstw rozkładać dezynfekujące maty, osoby zwiedzające powinny mieć jednorazową odzież ochronną, ma funkcjonować zasada, że wchodzi tylko jedna osoba, pracownicy chlewni nie mogą hodować własnych świń ani wnosić na teren mięsa wieprzowego a tym bardziej z dzika, należy ograniczyć wjazd na teren samochodów, nie kupować nowych świń, a jeżeli to konieczne to tylko ze sprawdzonego źródła i po trzytygodniowej kwarantannie. Zasady te obowiązują w każdym gospodarstwie, z którego świnie są przeznaczone do konsumpcji.

Leave a Comment